Qi gong

Wat is qi gong?

Letterlijk is qi (spreek uit: tjie) levensenergie en gong (spreek uit: koeng) kunst in het Chinees. Qi gong is de kunst van het laten stromen van je levensenergie. De Chinese bewegingsleer bestaat uit gemakkelijk te volgen en vloeiende bewegingsvormen voor de verdediging van het lichaam tegen ziekten, met externe of interne oorzaak. Elke vorm is bedoeld om de energiestroom in het lichaam te bevorderen. Daarnaast versoepelt het spieren en pezen en heeft het een positieve uitwerking op je mentale flexibiliteit en innerlijke rust.

Qi Gong is gebaseerd op de Chinese natuurfilosofie, die uitgaat van Yin en Yang, tegenpolen die elkaar aanvullen en compleet maken. Ook in de bewegingen komen yin en yang terug, wat maakt dat de bewegingen vloeiend verlopen. Om ze vloeiend te kunnen uitvoeren, train je de bouwstenen voor een goede gezondheid: timing, hardheid, uithoudingsvermogen, lenigheid, kracht, snelheid, coördinatie en evenwicht.

De qi gonglessen in Nieuwe Ruimte zijn op dinsdag, donderdag en vrijdagochtend en duren een uur. Zie kalender voor meer informatie.